Tuesday, September 25, 2012

Tutorial Background Shoutbox

salam all hai hai hai saya nak share dengan korang tutorial letak background kat shoutbox korang so korang nak tahu tak macam mana?? kalau dah tahu nak bagitahu juga hehehe tutorial ni mesti dah ramai yang tahu

ok tanpa membuang masa korang kat sini saya sedia 1 yang code biasa dan 3 yang dah ada background 
<center>
<div style="background:url(URL BACKGROUND IMAGE KORANG) no-repeat;padding-right:10px;padding-left:1px;padding-top:75px;padding-bottom:110px;">
<center>
CODE SHOUT BOX KORANG SINI
PASTIKAN WIDTH 195, HEIGHT 185
**ini contoh diblog saya kalau blog korang korang boleh lah cuba ubah suai lebar dan tinggi ok**
</center>
</div></center>
design yang pertama korang copy code bawah ini
<center>
<div style="background:url(http://3.bp.blogspot.com/-rIl5nqipaYs/UGHMnD6jfLI/AAAAAAAAARA/-VwRsX3Q_xs/s1600/shoutbckgrnd+1.png) no-repeat;padding-right:10px;padding-left:1px;padding-top:75px;padding-bottom:110px;">
<center>
CODE SHOUT BOX KORANG SINI
PASTIKAN WIDTH 195, HEIGHT 185
**ini contoh diblog saya kalau blog korang korang boleh lah cuba ubah suai lebar dan tinggi ok**
</center>
</div></center>
design yang pertama korang copy code bawah ini
<center><div style="background:url(http://1.bp.blogspot.com/-7Y1zZgJltl0/UGHMoLjrrzI/AAAAAAAAARI/wiLypYT76Po/s1600/shoutbckgrnd+2.png) no-repeat;padding-right:10px;padding-left:1px;padding-top:135px;padding-bottom:110px;">
<center>
CODE SHOUT BOX KORANG SINI
PASTIKAN WIDTH 195, HEIGHT 41
**ini contoh diblog saya kalau blog korang korang boleh lah cuba ubah suai lebar dan tinggi ok**
</center>
</div></center>
design yang pertama korang copy code bawah ini
<center>
<div style="background:url(http://4.bp.blogspot.com/-K8cHdEtVuTI/UGHMpaR5rPI/AAAAAAAAARQ/TZXESKMsJ_s/s1600/shoutbckgrnd+3.png) no-repeat;padding-right:10px;padding-left:1px;padding-top:175px;padding-bottom:70px;">
<center>
CODE SHOUT BOX KORANG SINI
PASTIKAN WIDTH 195, HEIGHT 95
**ini contoh diblog saya kalau blog korang korang boleh lah cuba ubah suai lebar dan tinggi ok**
</center>
</div></center>
arahan penting yang bold oren itu korang harus paste code shoutbox korang

SELAMAT MENCUBA YOU ALL!!!
*jangan segan-segan untuk bertanya dan minat pertolongan*

Segmen : Follow And Follow

jom join segmen ini pula ini segmen yang ke berapa ntah tak sure
ok lah jangan banyak cakap lagi jom pergi blog ini untuk join sini

Tutorial Word Verification

salam all, jeng jeng haaa "prove your are not robot" adoi aii benda ni adakalanya berguna adakalanya membuat sesuatu mudah dan pantas menjadai LECEH nak tahu kenapa hehehe sesetengah orang tak suka benda ni verification dekat kotak komen hehehe

setengah orang tak merungut pun macam saya adakala tak kisah adakala membuat saya jadi malas hehe [jangan ada yang terasa yek] ok lah nak tahu macam mana nak switch off benda ni simple je caranya.. ok jom baca dan lihat

cara-caranya mudah sahaja
dashboard -> klik nama blog korang -> select setting -> select post and comments
dah sudah? hehe korang cuma scroll sikit je ke bawah cari perkataan "show word verification"
kalau dah jumpa bagus, haa sebelah tu ada kotak korang select YES atau NO
bagi yang ada guna verification ni korang select NO, bagi yang rasa nak guna select YES
kalau tak faham jom tengok picture yang disertai harap kalian faham

ini rupa dashboad korang kan

kalau korang dah klik nama blog korang dan select setting rupa macam picture ini.
nampak yang kat kiri bawah tu saya warnakan biru cair itu, haa sila select post and comments

lepas dah select korang akan nampak macam gini rupanya, lepas itu tolong scroll bawah sikit dan cari perkataan "show word verification" dan klik pada kotak kelabu tu pilih YES or NO lepas tu save setting di atas sebelah kanan ok. mudah kan tak susah kan

SELAMAT MENCUBA YOU ALL!!!
*nasihat tak perlulah guna verification tu korang switch off dengan memilih no dan save*

Tutorial Edit Html

salam all saya disini ingin share bagi yang masih belum familiar dengan rupa dashboard blog yang baru, mula-mula memang susah nak faham dah lama nanti faham malah expert rasanya korang nanti hehe ok lah meh sini meh tengok macam mana nak cari edit html [basic punya tutorial]

cara-caranya mudah sahaja
dashboard -> klik nama blog korang [dah sudah? nanti korang akan nampak word overview]
selepas itu lihat sebelah kiri blog anda ada overview, posts, pages, comments dan lain-lain kan
pilih templete -> klik edit html [berjaya tak? tunggu akan ada pop up keluar]
klik proceed, tunggu beberapa saat akan muncul ruang edit html
sekiranya anda ingin tick "expand widget templets" ia berada di atas sebelah kiri.
kalau tak faham boleh lah lihat picture dibawah, jangan risau saya sediakan picture juga

ini rupa dashboard blogger

ini rupanya kalau korang dah klik nama blog korang then dah select templete

nanti korang nampak "live on blog" nampak edit html klik situ

setelah klik edit html akan muncul sebegini , haa korang klik proceed ok

haa kan muncul macam ini, so dah boleh mula nak edit code or tambah or tukar kalau nak "expand widget templete" korang boleh tengok di atas sebelah kiri ada kotak kecik situ korang tick or un-tick

SELAMAT MENCUBA YOU ALL!!!!
*masa edit html jangan lupa preview dulu jangan suka suka save ok*